vitamins_1140x600.jpg

Vitaminer

Tretten essensielle vitaminer er kjent i dag. Ordet vitamin kommer fra det latinske ordet "vita" som betyr liv. God helse krever regelmessig inntak av vitaminer.

Ulike vitaminer er A, C, D, E, K og de åtte B-vitaminene

Vitaminene A, D, E og K er fettløselige, de andre er vannløselige. Det er et viktig skille fordi det beskriver hvordan overflødige vitaminer utskilles eller lagres. Vitaminer som er fettløselige kan lagres av kroppen i leveren og fettvev. Vitaminer som er vannløselige er vanskeligere for kroppen å lagre. Unntaket er vitamin B12, som kroppen kan lagre i leveren i over fire år.

Vitaminer må komme fra maten

Felles for alle vitaminene er at kroppen må få dem gjennom maten. Unntaket er vitamin D, som også kan produseres i huden under påvirkning av solens UV-stråler.
 
Vitaminer har forskjellig sammensetning og hvert vitamin har en spesifikk biologisk funksjon. Vitaminrik mat er for eksempel frukt og grønnsaker. En god kilde til vitamin D er fisk. Hvis anbefalte kostholdsretningslinjer følges, får du vanligvis nok av de fleste vitaminer. Hvis du ikke har et variert kosthold eller spiser lite mat, kan det hende at kosttilskudd bør tas i tillegg til maten.

Vitaminers funksjoner

Vitaminer er strukturert på forskjellige måter og har forskjellige effekter i kroppen:
 • Mange av kroppens ulike kjemiske prosesser krever vitaminer for å fungere normalt, inkludert stoffskiftet som vi trenger for at kroppen skal omdanne mat til energi. Mange av B-vitaminene, som niacin, pantotensyre, riboflavin, tiamin, vitamin B12, vitamin B6 og vitamin C, bidrar til en normal energigivende metabolisme
 • Vitamin C og E fungerer begge som antioksidanter i kroppen ved å bidra til å beskytte celler mot oksidativt stress
 • Vitamin A bidrar til å opprettholde normalt syn
 • Vitamin A, vitamin B12, vitamin B6, folat, vitamin C og D bidrar til immunsystemets normale funksjon
 • Vitamin K sammen med vitamin D bidrar til vedlikehold av normale bein

“Solvitaminet”

Vitamin D kalles ofte solvitaminet, fordi kroppen kan produsere vitamin D under påvirkning av solens UV-stråler. Imidlertid er denne kilden til vitamin D begrenset av sesongmessige endringer, solkrem, innendørs aktiviteter, alder, mørk hudfarge og klær.
 
Produksjonen av vitamin D gjennom huden er derfor sjelden tilstrekkelig, spesielt om vinteren, og det anbefales derfor å inkludere fet fisk regelmessig i kostholdet. Eldre personer med begrenset dagslyseksponering bør etter gjeldende retningslinjer få vitamin D-tilskudd (10 μg/dag) i tillegg til kosten, mens spedbarn bør få tilskudd med 10 μg vitamin D per dag fra fire ukers alder.
 
EU har satt en daglig tålegrense for vitamin D på 100 μg, men det kreves daglige doser på 50-100 mg før vitaminet blir giftig.
 
D-vitamin har flere dokumenterte effekter og bidrar til:
 • Normalt opptak/utnyttelse av kalsium og fosfor
  Normale kalsiumnivåer i blodet
  Opprettholde normal beinbygning
  Opprettholde normal muskelfunksjon
  Opprettholde normale tenner
  Immunsystemets normale funksjon
  Vitamin D spiller en rolle i celledelingsprosessen

Vitaminer for huden

B-vitamintypene niacin og riboflavin, sammen med vitamin A, bidrar til normal hud.
 
Vitamin C fremmer normal kollagendannelse, noe som er viktig for normal hudfunksjon. Kollagen er byggematerialet i hudens bindevev, noe som er viktig for hudens struktur og styrke.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.