oxidativstress_1140x600.jpg

Oksidativt stress

Frie radikaler er en type reaktive oksygenarter som dannes, for eksempel når kroppen brenner mat ved å bruke oksygen. Reaktive oksygenarter kan også dannes når immunsystemet bekjemper mikroorganismer som kan invadere det.

Antioksidantene beskytter mot reaktive oksygenarter

Antioksidanter fungerer som en naturlig beskyttelse mot reaktive oksygenarter i kroppen vår og beskytter oss mot reaktive oksygenarter, som frie radikaler. Kroppen produserer en rekke enzymer som fungerer som antioksidanter. Enzymene virker ved å forebygge og nøytralisere et overskudd av reaktive oksygenarter i kroppene våre. Når det er et overskudd av denne typen forbindelser, oppstår oksidativt stress i kroppene våre.

Reaktiva oksigenarter

Når kroppen vår forbrenner oksygen oppstår reaktive oksygenarter stadig som et biprodukt. Frie radikaler er en type reaktive oksygenarter. Antioksidantene dannes i kroppene våre og bidrar til å nøytralisere oksygenforbindelsene som angriper cellene våre.
 
For at cellene i kroppen vår skal fungere optimalt, er det viktig at det er en balanse mellom hvor mye reaktive oksygenarter som dannes og i hvilken grad de bryter ned antioksidanter.
 
Det er anslått at hver celle produserer over 20 milliarder reaktive oksygenarter per dag så lenge stoffskiftet fungerer normalt. Hver eneste celle i kroppen blir sannsynligvis angrepet av reaktive oksygenarter ti tusen ganger daglig. Antioksidantenzymer produsert av kroppene våre danner forsvaret mot disse forbindelsene. For at kroppene våre skal fungere optimalt, er det nødvendig at det er en balanse mellom hvor mye reaktive oksygenarter dannes og nedbrytning av antioksidanter.

Antioksidanter

Antioksidanter kan virke ved å forebygge og nøytralisere overflødige reaktive oksygenarter. Noen antioksidanter kan produseres av kroppen selv i form av enzymer. Maten inneholder også antioksidanter som vitamin C og E, samt mineralene selen, kobber og sink. Bær, frukt, nøtter, grønnsaker og krydder inneholder mange antioksidanter som vitamin C og E.
 
Å konsumere disse antioksidantene bidrar til å beskytte celler mot oksidativt stress.
 
Flere forskjellige forbindelser bidrar til å beskytte celler mot oksidativt stress:
  • Vitaminer som riboflavin, vitamin C og vitamin E
  • Mineraler som selen, kobber og sink Enzymer produsert av kroppen

Dannelse av oksidativt stress

Når produksjonen av de reaktive oksygenartene som frie radikaler øker, kan dette føre til at antioksidantforsvaret i kroppen blir utilstrekkelig. Hvis kroppen har en konstant ubalanse mellom antioksidanter og de reaktive oksygenartene i kroppen, oppstår såkalt oksidativt stress. Oksidativt stress kan sammenlignes med fetts om blir grumsete eller spiker som blir rustne. Det er flere ulike faktorer som gjør at dannelsen av de reaktive oksygenartene øker, som fysisk trening, soleksponering, ernæringsmangler, tobakksrøyking, miljøgifter/tungmetaller og stress. Under stress blir antioksidantforsvaret i kroppen spesielt viktig, da produksjonen av frie radikaler da kan øke.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.