kollagen_1140x600.jpg

Kollagen

Brusk i kroppen er nødvendig hele livet og kan takle et stort antall forskjellige påkjenninger. Brusk går gjennom mange millioner sykluser, og den komprimeres og strekkes når vi beveger oss. Å ta vare på brusk er viktig for bevaring av bevegelige ledd.

Kollagen er en av bruskens byggestener

Kollagen er et viktig protein i kroppen og en viktig byggestein i brusk, leddbånd og sener. Omtrent 30 prosent av kroppene våre er kollagen. Totalt er det 28 forskjellige kollagentyper, de vanligste er type I og type II. Type I kollagen er en viktig komponent i huden mens type II er hovedkomponenten i brusk.

Brusken er støtdempingen i kroppen

Hvis du sammenligner karosseriet med biler, er brusken selve støtdempingen. Brusk med riktig sammensetning har både elastiske og holdbare egenskaper og gjør at bevegelsesstøtdemping kan være effektiv. Støtdempingen kommer fra kollagenfibrene som er vridd sammen som tråder i et tau.

Brusk må tåle påkjenninger

Brusk må tåle utallige påkjenninger gjennom livet. I løpet av de millioner av sykluser som brusken gjennomgår vil den kontinuerlig bli komprimert og strukket. Det er ingen blodårer i brusk, men de forsynes ved at såkalt leddvæske presses ut under bevegelser. Derfor, for å få sirkulasjon og frigjøre næringsstoffer til cellene i leddbrusk, er bevegelse av stor betydning.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.