koppar_1140x600.jpg

Kobber

Det meste av de 50-150 mg kobber kroppen vår har finnes i leveren, hjernen, hjertet og nyrene. Kobber har en viktig rolle i kroppen og bidrar til flere forskjellige funksjoner.

Et av de essensielle sporstoffene

Kobber er et såkalt sporelement. Det bidrar til å sikre at hår og hud kan pigmenteres normalt. Kobberet er et mineral med rødaktig farge og er en del av gruppen som kalles sporstoffer. Sporstoffer er navnet gitt til mineralene i kostholdet som vi trenger mindre enn 100 mg per dag. Kobber er et av de essensielle sporelementene, noe som betyr at spesielle fysiologiske endringer ved for lite tilførsel av mineralet kan påvises.

Kobberets rolle for kroppen

Kroppen vår inneholder 50-150 mg kobber. Det meste finnes i leveren, hjernen, hjertet og nyrene. Kobber er involvert i flere av kroppens reaksjoner og har dermed en rekke viktige funksjoner:
  • Bidrar til normal hudpigmentering
  • Bidrar til normal transport av jern i kroppen
  • Bidrar til normal hårpigmentering
  • Hjelper med å opprettholde normalt bindevev
  • Bidrar til å beskytte celler mot oksidativt stress
  • Bidrar til normal funksjon av nervesystemet
  • Bidrar til normal energigivende metabolisme
  • Bidrar til immunsystemets normale funksjon

Kobber bidrar til normal funksjon av nervesystemet

Sporstoffet kobber er viktig for produksjonen av myelin, et fettlag bestående av flere fosfolipider som omslutter nervefibre. Dette forklarer hvordan kobber bidrar til normal funksjon av nervesystemet.

Kobber bidrar til hårets og hudens normale pigmentering

Kobber påvirker produksjonen av melanin, det vil si de svarte, brune og røde fargepigmentene. Melanin fanger solens stråler, og når huden blir utsatt for solen øker produksjonen av melanin, noe som får oss til å bli "brunfarget". Kobber kan dermed bidra til normal hudpigmentering.

Kobber i vårt kosthold

Kroppen produserer ikke kobber, derfor må sporelementet tilføres gjennom kostholdet. Anbefalt daglig inntak av kobber er 0,9 mg per dag for både menn og kvinner. Kostholdet inneholder kilder til kobber i blant annet brød, korn, frukt og grønnsaker. Selv sjømat, nøtter og kakao inneholder noe kobber. Tappevann fra kobberrør kan ha kobberinnhold når vannet har vært i røret over lengre tid, eller når vannet i rørene er varmt.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.