mineraler_1140x600.jpg

Mineraler

Eksempler på mineraler er kalsium, magnesium, selen og sink. Kroppen kan ikke produsere sine egne mineraler, og derfor må vi få dem gjennom det vi spiser.

Viktige for mange kroppsfunksjoner

Mineraler er en gruppe uorganiske stoffer som bare utgjør en liten del av kroppen, men er viktige for mange kroppsfunksjoner.
 
Kroppen har ca 4% mineralske stoffer, men de kan ikke produseres av kroppen selv. Det er essensielle og ikke-essensielle mineraler. Hvis du ikke får essensielle mineraler, kan fysiologiske symptomer oppstå. Mineraler er delvis mineralstoffer som kroppen trenger mye av, som kalsium og magnesium. Sporelementer er mineraler som kroppen trenger mindre enn 100 mg per dag, for eksempel selen og sink.

Mineraler gjør nytte i kroppen

Ulike mineraler har flere funksjoner i kroppen vår:
 
Både magnesium og kalsium bidrar til å kontrollere bevegelsene våre fordi de bidrar til normal muskelfunksjon. Magnesium bidrar også til normal funksjon av nervesystemet, mens kalsium bidrar til normal nevrotransmisjon.
 
Sink, selen, kobber og mangan er antioksidanter som bidrar til å beskytte celler mot oksidativt stress.
 
Flere mineraler, som kobber, kalsium, jod, jern, magnesium, mangan og fosfor bidrar til normal metabolisme av energi.
 
Mineraler er byggesteinene i bein og tenner. Mangan, fosfor, sink, kalsium og magnesium, bidrar til vedlikehold av normale bein. I tillegg bidrar magnesium, kalsium og fosfor til vedlikehold av normale tenner.
  • Tilstrekkelig inntak av mineraler, jern og magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse
  • Krom bidrar til å opprettholde normale blodsukkernivåer
  • Kobber fremmer normal hår- og hudpigmentering

Mineraler i kostholdet

Kroppen kan ikke produsere mineraler selv, derfor er det viktig å få mineraler gjennom det vi spiser. Kalsium finnes i spinat og meieriprodukter, grønne grønnsaker inneholder rikelig med magnesium. Hvor mye kroppen tar opp mineraler kan variere og påvirkes av både forbruk og andre koststoffer. Vitamin D fremmer normalt opptak og utnyttelse av kalsium og fosfor og dermed det normale nivået av kalsium i blodet. Vitamin C øker jernopptaket.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.