vitaminA_1140x600.jpg

Vitamin A

Vitamin A er et fettløselig vitamin som blant annet bidrar til å opprettholde synet og immunsystemets funksjon.

Fettløselig vitamin som lagres i kroppen

Det faktum at et vitamin er fettløselig betyr at det kan lagres i kroppen. Vitamin A var det første som ble oppdaget og fikk derfor betegnelsen A. Vitamin D, E og K er også fettløselige. Vitamin A lagres i leveren, i fettvev, lunger og nyrer. Hvis det oppstår mangel på et fettløselig vitamin, kan kroppen bruke sine lagrede reserver via tarmen og blodet.

Vitamin A støtter mange funksjoner.

A-vitamin hjelper blant annet kroppen med:

  • Normal jernomsetning
  • Opprettholde normale slimhinner
  • Opprettholde normal hud
  • Opprettholde normalt syn
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Prosessen med celledeling

A-vitamin i vårt kosthold:

Retinol

Vitamin A finnes blant annet i form av retinol. I denne formen finnes vitamin A i for eksempel leverpostei, eggeplomme, meieriprodukter, torskelever og tran.

Karotenoider

I rødgule og gule frukter som gulrøtter og søtpoteter finnes vitamin A i form av karotenoider. Når vi spiser mat med karotenoider, kan kroppen omdanne dette til vitamin A.

Betakaroten

Stoffet som kroppen best konverterer til vitamin A er beta-karoten, en type karotenoid. Vitamin A fra animalsk kosthold bør ikke overdoseres, vitamin A fra grønnsaker, derimot, omdanner kroppen bare når det er nødvendig til vitamin A. Det er omtrent 600 forskjellige karotenoider i naturen, hvorav ca 60 er kilder til vitamin A.

Riktig inntak gir bedre opptak

Kroppen har problemer med å absorbere vitamin A fra rå frukt og grønnsaker, når de oppvarmes eller bearbeides til oljer, øker absorpsjonen. Imidlertid kan høye temperaturer bryte ned vitamin A. Antioksidanter beskytter mot nedbrytning av vitamin A.

A-vitamin for øynene

Øyet inneholder lysfølsomme pigmenter som gjør at synet kan tilpasses lys og mørke. Vitamin A er viktig for å danne dette pigmentet.

Vitamin A for slimhinnenes funksjon

Vitamin A er også nødvendig for å opprettholde normale slimhinner i for eksempel øyne, tarm og lunger gjennom dannelse av slimproduserende celler. Celledelingsprosessen har å gjøre med både vekst og utvikling av kroppens celler og vitamin A er viktig for dette.

Behovet for vitamin A

Inntaksanbefalingen for vitamin A uttrykkes i retinolekvivalenter (RE), hvor retinolaktiviteten til forskjellige karotenoider er omdannet til en enhet. Anbefalt inntak av vitamin A er 900 μg retinol daglig for menn og 700 μg retinol daglig for kvinner.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.