vitaminE_1140x600.jpg

Vitamin E

Vitamin E kan deles inn i tokoferoler og tokotrienoler. Vitamin E finnes i fargerike frukter og grønnsaker, men også vegetabilske oljer, fullkorn, hvetekim og kli.

Beskytter mot oksidativt stress

På samme måte som vitamin C, fungerer vitamin E som en antioksidant og bidrar til å beskytte celler mot oksidativt stress.
 
Vitamin E er en antioksidant som bidrar til å beskytte celler mot oksidativt stress. Antioksidanter er forbindelser som nøytraliserer reaktive oksygenarter, et biprodukt av kroppens forbrenning av oksygen. Vitamin E utfører sin antioksidantfunksjon i kroppen i samarbeid med andre antioksidanter som vitamin C. Vitamin C bidrar til å gjenopprette den reduserte formen av vitamin E.

Våre kropper lagrer vitamin E

I dag er det 13 kjente vitaminer som er viktige. Vitamin E, som vitamin D, er fettløselig. Fettløselige vitaminer kombineres med fett og absorberes via tarmen inn i blodet. Mer enn halvparten av mengden vitamin E vi inntar absorberes hos friske mennesker i kroppen.
 
Kroppen kan lagre ca 1 g vitamin E. Det meste lagres i fettvev, men vitamin E lagres også i overflaten av cellene våre og i blodets fettmolekyler. Mye av kroppens vitamin E finnes i leveren, lungene, musklene, hjertet og binyrene. Det naturlige vitamin E er det mest aktive.
 
Totalt er det åtte forskjellige former for vitamin E, som er delt inn i to klasser:
  • Tokoferoler
  • Tokotrienoler

 

Det naturlige vitamin E i form av alfa-tokoferol har to ganger aktiviteten til syntetisk vitamin E.

Vitamin E i kostholdet

Vitamin E, som de fleste andre antioksidanter, finnes i en rekke frukter og grønnsaker som er rike på farge, for eksempel rød paprika, grønne bladgrønnsaker og tørkede aprikoser. Også vegetabilske oljer, fullkorn, hvetekim og kli, myk vegetabilsk margarin, nøtter og frø er kilder til vitamin E.
 
Vitamin E har lavt toksisk innhold og kan tas i høye doser, opptil 100-800 mg per dag. Kostholdsundersøkelser viser at vi spiser mindre enn anbefalt vitamin E.

Vitamin E hindrer matvarer fra å harskne

På 1940-tallet ble det oppdaget at vitamin E kan beskytte umettede fettsyrer mot oksidasjon. Vitamin E kan legges til visse matvarer. For eksempel fiskeoljer, for å opprettholde friskheten og forhindre at de harskner.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.