blogg_vitaminC_1140x600.jpg

Vitamin C – bra for immunforsvaret

Mange av oss har vokst opp med kunnskapen om at appelsin inneholder vitamin C og at det er bra for immunforsvaret. Stemmer det? Og hvor mye av vitamin C bør du få i deg? Her er alt du trenger å vite om vitamin C!

Hva er det godt for?

Vitamin C, også kalt askorbinsyre, tilhører gruppen vannløslige vitaminer. C-vitaminets hovudfunksjon i kroppen er å fungere som et koenzym (hjelpemiddel) i kroppens produksjon av kollagen. Kollagen er et protein som blant annet finnes i kroppens bindevev, blodkar, brusk og ben.

Vitamin C er også en antioksidant som beskytter cellene mot oksidativt stress, er bra for immunforsvaret og nødvendig for å opprettholde energinivået.

Dessuten bidrar vitamin C til kroppens opptak av jern. Måltidenes sammensetning påvirker opptaket av jern, og tilgjengeligheten øker dersom kosten inneholder rikelig med vitamin C, kjøtt eller fisk.

Hvor mye bør du spise?


Helsemyndighetene anbefaler at voksne bør få i seg ca 75 mg vitamin C hver dag gjennom kosten. For gravide øker anbefalingene til 85 mg og for ammende er det 100 mg. De anbafalte mengdene skal dekke kroppens behov og legger grunnlaget for en god helse.

Naturlige kilder til vitamin C

Vitamin C kan ikke dannes i menneskekroppen og må derfor tilføres via mat og drikke. Mange dyr kan selv produsere dette vitaminet fra glukose og melk, men mennesker er en av de få arter som ikke kan produsere dette stoffet. Vi mangler nemlig et nødvendig enzym for denne prosessen.

De viktigste naturlige kildene til vitamin C er:

  • Frukt. Spesielt citrusfrukter som appelsin, sitron og lime. Også kiwi er en god kilde.
  • Bær som jordbær, svarte rips, multebær og nyper
  • Grønnsaker som paprika, brokkoli, kålrot, spinat og tomat
  • Visse urter som for eksempel persille

Det vi lærte under barndommen stemmer altså; både at appelsin inneholder mye vitamin C og at vitamin C er bra for immunforsvaret!

Vitamin C:

  • bidrar til immunforsvarets normale funksjon
  • bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for normal funksjon av brusk, skjelett, blodkar, hud, tenner og gane
  • bidrar til å øke kroppens opptak av jern
  • bidrar til å redusere trøtthet og utmattelse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.