blogg_attvetavitaminer_1140x600.jpg

Viktig å vite om vitaminer

Vet du egentlig hva vitaminer er og hvorfor de er så viktige for kroppen?

Vitaminer er næringsstoffer som trengs i små mengder for en lang rekke prosesser i kroppen.

Kroppen trenger for eksempel vitaminer for å bygge opp og vedlikeholde muskler, skjelett, hud og slimhinner. Omdanningen av karbohydrater, fett og proteiner til energi er også avhengig av vitaminer. I tillegg er noen av vitaminene med på å sørge for vedlikehold av et normalt immunforsvar.

Vitaminene må i hovedsak tilføres gjennom kostholdet fordi kroppen bare produserer et fåtall selv Det betyr at vi er avhengig av å få i oss vitaminer gjennom kostholdet. D-vitamin kan imidlertid også dannes i huden som følge av sollys, og K-vitamin kan dannes av tarmbakterier.

To typer vitaminer

Vitaminene har ulik oppbygging og funksjoner og oppfører seg forskjellig når de blir tatt opp i kroppen. B-vitaminer og C-vitaminer er vannløselige, mens A, D, E og K-vitaminer er fettløselige.

De fettløselige vitaminene blir lagret i kroppen, noe som kan føre til overdosering dersom man tar for mye av disse.

Vannløselige vitaminer blir ikke lagret i kroppen på samme måte. Disse stoffene skilles raskt ut, som betyr at faren for overdosering er liten.

Totalt kjenner vi til 13 vitaminer.

Sunt og allsidig kosthold

Spiser du sunt og allsidig, med mye frukt og grønnsaker vil de fleste av oss tilføre kroppen nok vitaminer. Om du ønsker et stabilt inntak av vitaminer og mineraler kan du supplere kostholdet ditt med et tilskudd av multivitaminer.

Den beste koststrategien for å opprettholde god helse er å velge fornuftig fra et stort utvalg matvarer, men altså særlig rikelig fra gruppene frukt, grønnsaker, grove kornvarer, belgvekster og fisk.

Gode kilder til vitaminer

Det kan være greit å vite hvilke matvarer som er spesielt rike på de ulike vitaminene.

Gode kilder til B-vitamin er blant annet oksekjøtt, fisk, lever, korn og melk. Folat er et B-vitamin som finnes mye av i grønne grønnsaker som spinat.

Den viktigste kilden til C-vitaminer er frukt og grønnsaker.

Fet fisk og margarin er blant de få kostkildene til vitamin D. Flere velger også å ta tilskudd med omega-3 og D-vitamin som supplement til sitt daglige kosthold.

Fet fisk og lever inneholder A-vitamin, og det samme gjør egg og melkeprodukter. Gulrøtter, brokkoli og paprika inneholder betakaroten, som kroppen omdanner til A-vitamin.

Vitamin-E finner du i vegetabilske oljer, margarin, nøtter, egg, helkornprodukter og grønnsaker med høy fettprosent, som avocado.

Tarmen vår produserer store mengder K-vitamin og sørger for at mye av det daglige behovet blir møtt. I tillegg er grønne planter som salat, brokkoli og spinat gode kilder til vitamin K.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, forskning.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.