blogg_5aday_1140x600.jpg

5 om dagen

I Helsedirektoratets 'Nøkkelråd for et sunt kosthold' står det at man burde spise 5 porsjoner av frukt, bær og grønnsaker daglig. Men hva mener de egentlig med ‘5 om dagen’? Kan man spise 5 epler og slå seg til ro med at man da har dekket kroppens behov for frukt og grønt?

Variasjon er viktig

Helsedirektoratets råd om ‘5 om dagen’ legger til grunn at man spiser variert, og at det daglige inntaket er fordelt på minst halvparten grønnsaker og halvparten frukt og bær.

Varier mellom ulike typer frukt og grønt, og helst også av forskjellige farger. Som for eksempel røde tomater, grønn brokkoli, gul paprika, hvit sellerirot, blå druer og oransje appelsin.

Hvilke matvarer teller ikke?

Noe som kanskje kan overraske mange er at poteten ikke inngår i ‘5 om dagen’ på tross av at den er en viktig basismatvare ned høyt innhold av kostfiber, vitaminer og mineralstoffer. Heller ikke belgvekster som bønner og linser, frø, krydder eller urter teller.

Det understrekes likevel at disse matvarene ofte har et høyt innhold av næringsstoffer, og gjerne kan inngå i et sunt og variert kosthold.

Må alt komme fra ferskvaredisken?

Neida! Du står helt fritt til å bruke både friske, hermetiske, frosne, rå og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær.

Det du derimot ikke kan gjøre er å drikke 5 glass juice og tro at det vil gjøre susen. Selv om juicen inneholder flere typer frukt, bær og grønnsaker kan maksimalt ett glass juice kan være med i '5 om dagen'.

Hvor mye er nok?

Når du skal telle deg frem til disse ‘5 om dagen’ er det best å tenke porsjoner fremfor antall, for det er jo ikke slik at et lite eple og en hel brokkoli er like mye verdt.

Én porsjon tilsvarer omkring 100 gram, og kan for eksempel være en liten bolle bær, en blandet salat, en gulrot, en middels stor frukt, eller kokt blomkål som tilbehør til middagen. I løpet av en dag skal du altså spise til sammen 500 gram frukt, bær og grønnsaker.

For å gjøre det enkelt kan man si at én porsjon tilsvarer én håndfull. Barn har mindre hender enn voksne og porsjonene kan avpasses etter dette.

Kilder: Helsedirektoratets 'Nøkkelråd for et sunt kosthold'

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.