blogg_valjrattomega3_1140x600.jpg

Velg riktig omega-3 tilskudd!

De fleste av oss har fått med seg at omega-3 er sunt, men det kan være vanskelig å vite hvilke omega-3 produkt man bør velge. Vi hjelper deg å finne veien i tarejungelen!

EPA og DHA

De to omega-3 fettsyrene med best dokumentert positiv helseeffekt er de to langkjedede fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). Det er godt dokumentert gjennom en rekke studier at EPA og DHA bidrar til å opprettholde hjertets normalfunksjon, mens DHA bidrar til å opprettholde hjernens og synets normale funksjoner.

Tips! EPA og DHA er godt for hjertet, mens DHA er godt for hjerne og syn.

Les innholdsfortegnelsen!

En ting som er viktig å vite når man skal velge kosttilskudd er at det opereres med forskjellige måter å oppgi innholdet av omega-3 i et kosttilskudd på. Noen produsenter nøyer seg med å føre opp mengden fiskeolje, noen oppgir mengden omega-3, mens andre igjen oppgir både total mengde omega-3 og herunder innholdet av EPA og DHA.

For de fleste vil 2 gram fiskeolje høres bedre ut enn 1 gram omega-3, men det er det nødvendigvis ikke. Enkelte produkter er nemlig ikke konsentrerte nok til å dekke ditt dagsbehov for EPA og DHA, på tross av høyt innhold av «fiskeolje».

Tips! Et godt omega-3 tilskudd skal ha et høyt innhold av fettsyrene EPA og DHA. Dersom produsenten kun oppgir megde fiskeolje på forpakningen bør du sørge for å sjekke hvor mye omega-3 det utgjør, og hvor mye EPA og DHA du får per dagsdose.

Velg gjerne et produkt som inneholder vitamin D

På sommeren danner vi vitamin D i huden via påvirkning fra solen, men siden sol er mangelvare i nord om vinteren, trenger vi å tilføre vitaminet gjennom maten vi spiser. Vitamin D bidrar til normal funksjon av immunforsvaret og bidrar til kroppens opptak av kalsium.

Hovedkilden til vitamin D i mat er fet fisk – det samme som omega-3. Det betyr at dersom du spiser for lite fet fisk til å dekke kroppens behov for omega-3 er det også store sjanser for at du får i deg for lite vitamin D.

Tips! Velge gjerne et omega-3 produkt som inneholder vitamin D. Hovedkilden til vitamin D i mat er nemlig fet fisk – det samme som omega-3.

Ikke velg et tilskudd med omega-6 og omega-9

Både omega-3 og omega-6 er essensielle fettsyrer som må tilføres kroppen gjennom kostholdet, men det kan oppstå en ubalanse dersom vi får i oss for mye omega-6. Omega-6 «konkurrerer» nemlig med omega-3 om plass i kroppens celler.

I dag er forholdet mellom omega-6 og omega-3 i det vestlige kostholdet mellom 10:1 og 20:1. Det betyr at vi får i oss opp til 20 ganger mer omega-6 enn omega-3. Det anbefalte forholdstallet er 5:1.

Når det gjelder omega-9 så produserer kroppen din nok av denne fettsyren på egenhånd, dermed trenger du ikke noe ekstra tilskudd.

Tips! Styr unna tilskudd som inneholder omega-6 og omega-9. De fleste av oss får nok omega-6 gjennom et normalt kosthold, og kroppen kan selv produsere omega-9.

Omega-3 fra planteriket

Noen kosttilskudd reklamerer med at de kun inneholder omega-3 fra vegetabilske kilder, Alfalinolensyre (ALA), og at kroppen vår selv kan omforme dette til de viktige fettsyrene EPA og DHA. Det er imidlertid viktig å vite at kroppens evne til å omdanne ALA til EPA og DHA er svært begrenset.

Det er heller ikke dokumentert de samme positive effektene av ALA som fra de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Det er derfor bedre å tilføre kroppen omega-3 direkte fra marine kilder.

Tips! Omega-3 fra planteriket (ALA) har ikke dokumentert effekt på hjerne og syn - slik den marine omega-3 fettsyren DHA har.

Kilde: European Food Safety Authority (EFSA)

Disse helsepåstander har vært vurdert av EFSA og funnet godt dokumenterte. Kommisjonen har sammenfattet dette i følgende helsepåstander:

Omega-3 (EPA og DHA) bidrar til normal funksjon av hjertet. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.

Omega-3 (DHA) bidrar til normalt syn og hjernefunksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg DHA.

Kjøp omega-3 nå

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.