blogg_kostrad_1140x600.jpg

Gode kostholdsråd for et sunt hjerte

Fet fisk med omega 3, masse vitaminrik frukt og grønnsaker og grove, fiberrike kornprodukter er blant matvarene du bør spise i et hjertevennlig kosthold.

Hjertet vårt er et livsviktig organ, og det vi spiser kan påvirke hjertehelsen. Vi gir deg flere gode råd for et sunt og godt hjerte.

Unngå mettet fett

Fettet fra landpattedyr og meieriprodukter som rødt kjøtt, rømme, ost og fløte kaller vi mettet fett. Et stort inntak av dette fettet kan føre til en økning av kolesterol i blodet.

Helsemyndighetene anbefaler derfor at vi bytter ut en del av dette fettet med andre typer fett. For ikke alt fett er usunt for hjertet. Umettet fett er det gode fettet som du blant annet finner i kaldpresset oliven, raps- og linfrøolje, nøtter, frø, avocado, oliven og fet fisk som laks, makrell og ørret. Umettet fett består av flere ulike fettsyrer, en av disse kalles ALA. Denne fettsyren finner du spesielt i vegetabilske oljer, nøtter og frø. Grove kornprodukter, frukt og grønnsaker er også gunstige for hjertet.

Mye salt i kostholdet er ugunstig for helsen, så pass på inntaket av salt. Det er for eksempel mye skjult salt ulike matprodukter. Faktisk er den største kilden til salt i kostholdet bearbeidet mat og ferdigretter, dette utgjør 70-80 prosent av saltinntaket.

Spis mer fet fisk med omega 3

Bytt ut rødt kjøtt med fet fisk til middag – og bruk gjerne fisk som pålegg! Omega-3 fettsyrene EPA og DHA fra fisk og sjømat bidrar faktisk til hjertets normale funksjon. Omega-3 er essensielle umettede fettsyrer som vi må få i oss gjennom maten fordi kroppen ikke klarer å lage nok av disse selv.

Det er gjort over 10 000 vitenskapelige studier på effekten av omega-3. De fleste er positive, og viser en klar sammenheng mellom inntak av omega-3 og opprett-holdelsen av god hjerte, hjerne og øyehelse.

Helsedirektoratet anbefaler oss å spise fisk til middag to til tre ganger i uken og gjerne bruke fisk som pålegg. Dette tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Om du ikke spiser fet fisk eller spiser lite fet fisk, anbefaler Vesterålen's et daglig tilskudd av omega-3 fra fiskeolje.

Et sunt og variert kosthold

I bunn og grunn vil et hjertevennlig kosthold være sunne og varierte matvaner. Det er likevel noen matvarer som er spesielt gunstige for hjerte.

Du bør velge grove kornprodukter, både brød, pasta, ris og frokostblandinger.Du bør dessuten kutte ut smør og margarin og heller bruke olje så ofte som mulig, både som dressing på salaten og til steking.

Grønsaker og frukt kan du imidlertid unne deg både ofte og masse av. Spis helst minst 3-4 grønnsaker og 2 frukt hver dag! Grønnsaker, frukt og bær inneholder som regel lite energi og mye fiber, vitaminer og mineraler, som gjør godt for helsen vår.

Kilde: Helsedirektoratet

  • Omega-3 fettsyrene EPA og DHA bidrar til å opprettholde hjertets normalfunksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.
  • Omega-3 fettsyren DHA bidrar til å opprettholde hjernens og synets normalfunksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg DHA.
  • Omega-3 fettsyren ALA bidrar til et normalt kolesterolnivå. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 2 gram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.