vitaminB_1140x600.jpg

Vitamin B

Vitamin B kommer i mange forskjellige typer. De har forskjellige oppgaver og erstatter ikke hverandre. Les om de 8 forskjellige variantene.

Vitamin B - de 8 variantene

Totalt er det åtte B-vitaminer med flere funksjoner som avviker fra hverandre. Alle B-vitaminer er en del av kroppens system av enzymer. Vitamin B er vannløselig og dette betyr at kroppen ikke kan lagre dem på samme måte som fettløselige vitaminer, et unntak er vitamin B 12.

Vitamin B1

Vitamin B1 kalles også tiamin og ble oppdaget i 1926. Tiamin er varmefølsom og ødelegges lett hvis den tilberedes. Vitamin B1 har flere viktige funksjoner i kroppen vår: Vitamin B1 bidrar til:
  • Normal psykologisk funksjon
  • Normal energiomsetning
  • Normalt fungerende nervesystem
  • Normal funksjon av hjertet
B1 finnes hovedsakelig i brygger gjær, hvetekim og solsikkefrø.

Vitamin B2

Vitamin B2 kalles også riboflavin. Riboflavin tolererer ikke lys, men varme. Derfor tolererer vitamin B2 forberedelse bedre. Den gule fargen gjør at den brukes i mat, som fargestoff.

I kroppen har riboflavin flere viktige funksjoner: Vitamin B2 bidrar til:
  • Redusere tretthet og utmattelse
  • Normal energiomsetning
  • Normalt fungerende nervesystem
  • Opprettholde normale slimhinner
  • Opprettholde en normal hud
  • Opprettholde normale røde blodlegemer
  • Normal jernomsetning
  • Opprettholde normalt syn
  • Beskytter celler mot oksidativt stress
Riboflavin finnes i meieriprodukter og finnes også i spinat, asparges og brokkoli. Fisk, egg og fullkorn inneholder også vitamin B2.

Vitamin B3

Ofte er vitamin B3 bedre kjent under navnet niacin. Vitamin B3 brukes av ulike enzymer i leveren vår og er også viktige byggesteiner i en rekke såkalte koenzymer. Dette betyr at niacin har flere viktige funksjoner i kroppen vår: Vitamin B3 bidrar til:
  • Normal psykologisk funksjon
  • Reduser tretthet og utmattelse
  • Normal energiomsetning
  • Normalt fungerende nervesystem
  • Opprettholde normale slimhinner
  • Opprettholde normal hud
I motsetning til andre typer vitamin B, kan niacin tåle varme så vel som lys. Fjærkre, fisk, sopp og egg er eksempler på matvarer rik på niacin, det finnes også i lever og kaffe.

Vitamin B5

Vitamin B5 kalles også pantotensyre. Det er et viktig B-vitamin for oppbygging av koenzym A, som har en viktig rolle i stoffskiftet. Pantotensyre er viktig for metabolismen av fett, karbohydrater og aminosyrer, i tillegg er det viktig for kroppens syntese av kolesterol. Vitamin B5 finnes hovedsakelig i biprodukter fra slakting, egg, nøtter og fullkorn.

Vitamin B6

Vitamin B6 kalles også pyridoksin og har flere viktige funksjoner i kroppen vår: Vitamin B6 bidrar til:
  • Normal psykologisk funksjon
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Normal energiomsetning
  • Normalt fungerende nervesystem
  • Opprettholde normale røde blodlegemer
  • Normal cysteinsyntese
  • Normal metabolisme av protein og glykogen
  • Regulere hormonell aktivitet
Vitamin B finnes i de fleste eksisterende matvarer fra både dyre- og planteriket. Eksempler på gode kilder er meieriprodukter, lever, fjærkre, svinekjøtt, fisk, linser, poteter, fullkorn, nøtter, avokado og bananer.

Biotin

Biotin kalles også vitamin B7 eller vitamin H. Biotin er viktig for flere av enzymsystemene i og har flere viktige funksjoner i kroppen vår. Vitamin B7 bidrar til:
  • Normal energiomsetning
  • Normalt fungerende nervesystem
  • Normal metabolisme av makronæringsstoffer
  • Normal psykologisk funksjon
  • Opprettholde normalt hår
  • Opprettholde normale slimhinner
  • Opprettholde normal hud
Viktige kilder til biotin er eggeplommer, belgfrukter, nøtter, gjær, ris, sjokolade og noen typer grønnsaker.

Folat (Vitamin B9)

Folat (vitamin B9) ble oppdaget i 1941, i spinat. Dette vitaminet er følsomt for lys og varme. Vitamin B9 er en såkalt "co-faktor" for ulike viktige enzymer i menneskekroppen og er derfor viktig for flere ulike funksjoner. Vitamin B9 bidrar til:
  • Vevsdannelse hos gravide kvinner
  • Normal aminosyresyntese
  • Normal bloddannelse
  • Normal metabolisme av homocystein
  • Normal psykologisk funksjon
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Reduser tretthet og utmattelse
  • Spiller en rolle i prosessen med celledeling
Folat finnes i fullkorn, spinat, brokkoli, gulrøtter, rosenkål, asparges, egg og nøtter, samt i frukt, fisk og kjøtt.

Vitamin B12

Vitamin B12 kalles også kobalamin. Kroppen trenger å få vitaminet fra animalske kilder i kostholdet vårt. De viktige funksjonene til B12 i kroppen er flere. Vitamin B12 bidrar til:
  • Normal psykologisk funksjon
  • Normal metabolisme av homocystein
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Reduser tretthet og utmattelse
  • Spiller en rolle i prosessen med celledeling
  • Normal energiomsetning
  • Normalt fungerende nervesystem
  • Opprettholde normale røde blodlegemer
Vitamin B12 finnes hovedsakelig i animalske matvarer som lever, kjøtt, egg og melk. Det finnes imidlertid ikke i planteprodukter. Derfor må veganere være påpasselige med at de får nok vitamin B12. Det kan produseres av tarmbakterier, men kroppen bruker ikke vitaminet som dannes der. Med alderen reduseres evnen til å absorbere vitamin B12 fra kostholdet. Det er derfor ekstra viktig for eldre å sørge for at de får nok av det viktige vitamin B12.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.